Cum îți alegi hainele în funcție de corpul tău

C

Mai important decât ideea de a te îmbrăca bine, frumos sau elegant este să știi să te îmbraci corect, respectând câteva reguli simple pentru a nu transforma o ținută gândită bine într-una greșită din toate punctele de vedere.

Nu este nimic complicat în a te îmbrăca corect! Educația vestimentară ar trebui să fie primul lucru de care să te ocupi atunci când începi să îți formezi stilul propriu. O să urmeze o serie de articole despre cum să îți alegi ținuta plecând de la niște reguli elementare, la care vom adăuga în timp noi informații și lecții, cu ajutorul cărora se poate dobândi un stil personal vestimentar.

Primele articole vor fi despre cele mai des întâlnite greșeli de pe la noi (prin București și nu numai): despre cum nu știm să ne alegem hainele în funcție de corpul și măsurile noastre, despre cum nu știm să respectăm un dress code sau cum ne asortăm total greșit texturile și culorile.

Cum îți alegi corect hainele în funcție de corpul tău

Tot vorbim despre cum trebuie să ia hainele forma corpului nostru, să se modeleze după acesta pentru a ne ajuta să arătăm impecabil în ținuta pe care o alegem în fiecare dimineață. Să nu uităm totuși că și hainele trebuie alese în conformitate cu forma corpului nostru, urmând câteva linii generale pentru a putea să ne punem în valoare atât hainele cât și corpul, implicit pe noi.

 Voi aborda tipologiile principale:

 • Înalt
 • Mic de Statură
 • Împlinit
 • Slab

 (Apăsă pe oricare dintre butoanele de mai jos pentru a merge direct la informația dorită.) 

[av_tab_container position=’top_tab’ boxed=’border_tabs’ initial=’1′] [av_tab title=’Inalt’ icon_select=’yes’ icon=’ue882′ font=’entypo-fontello’]

 • culorile deschise îți oferă un avantaj vizual, făcându-te să pari mai solid (obiectivul cel mai important în cazul tău).
 • nu purta ținută monocoloră pentru că te va face să pari și mai subțire; încearcă mai bine să combini nuanțe și culori diferite, oferind în acest fel un plus de eleganță și stil ținutei tale. Combină o cămașă cu o pereche de pantaloni, amândouă articolele din materiale și texturi diferite.
 • alege dungile verticale pentru costume, iar dacă este vorba de tricouri, dungile verticale îți vor avantaja pieptul.
 • chiar dacă ai impresia că tiparul regular te va ajuta, fiind mai larg și oferindu-ți mai multă lățime, acesta mai mult va scoate în evidența hainele care nu sunt potrivite corpului tău. Gândește-te cât de amuzant e atunci când îi vezi, peste tot, pe unii purtând haine cu 2 mărimi mai mari și complet drepte, deloc cambrate.
 • poartă mai des sacoul la două rânduri de nasturi; petrecerea piepților vor ajuta vizual lățimea torso-ului tău.
 • alege sacouri cu revere subțire, 6-7 cm, în detrimentul celor clasice de 8 cm. Reverul trebuie să fie mereu direct proporțional cu mărimea toracelui tău.
 • ajută-te de pernițele de umeri pentru a-ți scoate în evidență umerii.
 • mixează straturile, mergi pe combinații între cămașă & tricouri sau tricou cu un cardigan descheiat la nasturi peste o cămașă.
 • încearcă să spargi privirea interlocutorului: folosește de o batistă de buzunar, un ticket-pocket la sacou, o curea (preferabil dintr-o culoare deschisă) și o eșarfa la gât (îți scoate în evidența umerii).
 • pantalonii să fie mereu lungimea potrivită!
 • Îndrăzneşte. Alege manșete la pantaloni de o dimensiune nonconformistă, 5-6 cm.

[av_gallery ids=’352,351,330,329,328′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’no’ lazyload=’avia_lazyload’]

 
[/av_tab] [av_tab title=’Mic de statura’ icon_select=’yes’ icon=’ue87f’ font=’entypo-fontello’]

 • Culorile închise te subțiaza și te avantajează, în orice ținută le-ai folosi.
 • Te avantajează și ținutele monocolore, pe același motiv pe care l-am menționat și mai sus, referitor la “scanarea” ținutei.
 • Alege ținute din materiale cu dungi verticale subțiri, care te vor avantaja; țesăturile uni sunt OK și ele, atât timp cât sunt în culori închise; încearcă să eviți texturile pline, precum “plaid”-urile care în loc să permită privirea să circule pe toată înălțimea ținutei, acestea o vor întrerupe și fixa asupra torso-ului.
 • Pentru a scăpa de problema vizuală ce apare atunci când capul dă impresia, vizibil, că este mai mare decât corpul, te poți ajuta de două trucuri: pernițe suplimentare la umerii sacourilor și o tunsoare cu volum (păr lung).
 • Dacă pentru oamenii înalți, recomandam fragmentarea privirii, acum recomand adoptarea unei linii “drepte” din punct de vedere vizual, de la gât până la pantofi.
 • Lungimea potrivită pentru sacouri și jachete este undeva în a doua parte a posteriorului.
 • Furca față a pantalonului nu trebuie să fie mai lungă decât este nevoie pentru conformația corpului tău.
 • Nu întotdeauna trebuie să porți pantalonii în poziția lor naturală pe șolduri iar aici te poate ajuta o pereche de bretele; în plus, acestea adaugă un plus de stil ținutei; Marius Tucă style.

[av_gallery ids=’354,355,356,357,358′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’no’ lazyload=’avia_lazyload’] [/av_tab] [av_tab title=’Rotunjit’ icon_select=’yes’ icon=’ue89a’ font=’entypo-fontello’]

 • Tiparul regular este cel mai bun prieten al tău.
 • Liniile verticale alături de culorile uni, închise, reprezintă combinația a pe care trebuie să o alegi de fiecare dată. Acestea împreună creează iluzia de înălțime și te subtieaza, mai ales în partea mediană a corpului.
 • Dacă îți faci un sacou la comandă, atunci optează pentru un sacou cu 2 nasturi iar reverul să coboare ceva mai mult pentru a-ți alungi pieptul. Reverul ascuțit, cu ale sale linii drepte te ajută alungind estetic sacoul, implicit și corpul.
 • Ar trebui să eviți să porți pantaloni în poziția lor naturală pe șolduri, încearcă să îi porți un pic mai ridicat, astfel ei vor pica natural și estetic de pe abdomenul proeminent către picioare, oferind vizual iluzia unor picioare mai lungi.
[av_gallery ids=’364,365,366,367′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’no’ lazyload=’avia_lazyload’]

[/av_tab] [av_tab title=’Slab’ icon_select=’yes’ icon=’ue8db’ font=’entypo-fontello’]

 • Oamenii slabi au nevoie să adauge volum ținutelor, implicit corpului, iar acest lucru poate fi realizat prin alegerea cu grijă a texturii și materialului articolelor vestimentare. Liniile orizontale sunt recomandate, iar texturile pline precum „tweed„-urile și “glen checks”-urile vor adăuga un plus de structură ținutei.
 • Tiparul ales este cel important iar acest lucru se vede din plin în București! Nu trebuie să porți nici haine prea strâmte căci nu vor scoate în evidență decât faptul că ești slab, dar nici haine prea largi pentru că nici așa nu vei câștiga vizual nimic.
 • Sacourile la două rânduri de nasturi sunt un avantaj. Manșetele la pantaloni de asemenea.
 • Cămașa trebuie cumpărată sau modificată ulterior cu mare grijă. Gulerul trebuie să permită cel mult două degete între el și gât, manșetele nu trebuie să fie prea largi (de câte ori nu ai văzut cămăși cu manșete atât de mari încât mai puteai băga un braț?) iar referitor la tiparul cămășii, citește puțin mai sus. Se aplică și aici.
 • Așa cum este cazul și la cei înalți, orice fel de detaliu extra te ajută.
[av_gallery ids=’369,370,371,372′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’no’ lazyload=’avia_lazyload’]

[/av_tab] [/av_tab_container]

Câteva cuvinte de final

Nu este deloc greu să respecți regulile de mai sus pentru a-ți forma un stil corect și elegant. Nu vei reuși din prima să găsești în comerț haine care să îți respecte corpul, dar după câteva încercări îți vei găsi câte un magazin, două, pentru fiecare articol vestimentar de care ai nevoie și care să ți se potrivească. Eu, de exemplu, mă înțeleg de minune cu pantalonii de la Mango Men și blugii de la Esprit și de fiecare dată când am nevoie să caut ceva, merg întâi acolo, pentru că am siguranța că tiparul lor mi se potrivește din toate punctele de vedere.

Trebuie să ai răbdare, să citești, să te uiți pe stradă (Nu mai sta cu ochii doar în telefon! Privește oamenii din jur! Sunt frumoși!) la ce/cum poartă lumea plus că Pinterest-ul (vezi board-ul meu) este o sursă infinită de idei și lecții vestimentare. Trebuie doar să știi să le cauți.

Până data viitoare!

(sursă fotografii: Pinterest)

comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media