După 4 zile în Delta Dunării

D

Dă play. Admiră Delta Dunării și apoi citește mai jos.

TFB! Urmăream cu mare atenție edițiile trecute și îmi ziceam: „Ce chestie tare!”. Așadar, m-a bucurat enorm șansa oferită de Cristi de a participa în #operatiuneaTFB12. Plus, după atâția ani de școală, în care am tot învățat și auzit „Deltă în sus, Deltă în jos”, era timpul să o descopăr și eu.

Și nu degeaba tot învățăm despre ea la școală. Este ceva aparte.

[av_heading heading=’Povestea începe!’ tag=’h4′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

Lași mașina în Tulcea, conectat încă la cotidian, fumezi o țigară, mai dai un scroll pe Facebook, ocazional intri pe Remote Desktop la birou să salvezi criza de acolo, faci o poză de Instagram, mai mănânci o plăcintă rotundă. Eh, apoi te sui pe vapor și încep să curgă minutele și te trezești în mijlocul pustietății, cu opriri în „porturi” uitate de lume. La un moment dat auzi „Am ajuns, aici coborâm!” și te trezești într-un sat, cu o singură stradă! Da, ai citit bine, așa e satul Crișan, un singur șir de case, toate la Dunăre, pe o lungime de 7 KM. Nu te grăbi, nu ai ajuns încă, trebuie să mai faci o cursă rapidă de câteva minute cu barca până la cazare.

În acel moment, în care cobori din barcă trăgând bagajul după tine și având cameră agățată de gât, ești deja deconectat! Ești în altă lume și nu îți mai păsa decât de relaxarea ta.  Nici când ți se amintește că a doua zi trezirea este la 4 dimineața nu îți dispare starea de bine. Ce dacă a trebuit la 4 dimineața să faci o cursă cu barca printr-un frig de îți înghețau și gândurile ?! A meritat. Ai fi reușit această poză și iți este suficient.

Ce am realizat în #OperatiuneaTFB12?! Contrar aparențelor, nu prea știu cu adevărat să folosesc fotografia în adevăratul sens al cuvântului. Da, credeam că știu să trag poze frumoase de Instagram, încadrate perfect în pătrat și frumoase cromatic. După această tabără am realizat că mai presus de toate acestea, o poză trebuie să transmită o emoție, o stare, un gând. De aceea pe vapor (după ce am pozat copaci și clădiri, poze pe care ulterior Cristi le-a desființat) am reușit să surprind un „La revedere” dintre un tată (angajat pe vapor) și soția sa, ce o ținea pe fiica lor în brațe. Da, am  fost mândru de această poză.

Cu al meu iphone 6 nu aș fi fost în stare să fac mare lucru în Deltă, așadar am avut nevoie de ajutorul celor de la F64, care mi-au oferit pentru #operatiuneaTFB12 un Canon EOS 7D, într-un kit cu un 18-135mm!  Tare bine m-am înțeles cu aparatul, peste 1800 cadre trase și bateria încă mai avea energie iar obiectivul, pentru un fotograf amator, este perfect pentru Deltă, permițându-ți să prinzi păsările care te ignora și își văd de viața lor, pe orice canal te plimbi. Toate pozele din albumul #OperatiuneaTFB12 de pe Facebook sunt făcute cu el.

[av_heading heading=’Cu ce am rămas?!’ tag=’h4′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

Îmi este greu să încerc să comprim toată nebunia acestor patru zile într-un singur articol, aș începe să scriu și nu știu unde m-aș opri. Așadar aleg varianta cea mai simplă, o lista cu lucrurile care mi-au rămas după această aventură.

  • Trezitul la 4 dimineața este mult mai amuzant când ești în barcă cu 5 nebuni.
  • Frigul e doar o stare de spirit ce dispare instant cum te pregătești să faci o poză.
  • Cea mai bună deconectare de la civilizație este atunci mergi cu vaporul 3 ore până la cazare.
  • Nu mă așteptăm să găsesc în Deltă o cazare atât de faină precum Pensiunea Doi Căpitani.
  • Orice poate fi fotografiat în așa fel încât să spună o poveste.
  • Nu mă așteptam să mănânc 4 zile non stop doar peste. Și să supraviețuiesc, la cât de mofturos sunt eu la mâncare.
  • Nu există grabă în Deltă. Totul este lent, calm și frumos. Ești în altă lume.
  • Să asculți o înregistrare nepublicată încă cu Byron cântând Summertime… fără cuvinte.
  • Vrei să cunoști lipovenii adevărați? Plimbă-te pe aleile din Crișan sau din Mila 23 și intră în vorbă cu fiecare om, care te așteaptă cu zâmbetul pe buze la poartă.

Vă ziceam de o pensiune faină? Da, Pensiunea Doi Căpitani, pe care am recomandat-o deja ca o destinație potrivită pentru un teambuilding sau o plecare în gașcă. Ce poți face în Deltă, în afară de poze? Plimbări cu barca, pescuit, descoperit poveștile lipovenilor, lenevit la piscină sau jucat un baschet cu prietenii. Cam orice. Orice îți trece prin cap.

Aruncă un ochi peste albumul meu cu poze din #operatiuneaTFB12, cât și peste articolele prietenilor cu care m-am aventurat 4 zile în Deltă:   Cristi Sutu, Andrei Cismaru, Sorin Chineata, Dan Byron, Toma Nicolau. Vă recomand cu căldură articolul lui Ariel, este savuros.

[av_heading heading=’Unde găsești pozele?’ tag=’h4′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

În tabără am fost alături de: @cristiansutu, @danbyronro, @tomanicolau@cismaru, @popiuliapaula, @sorinchineata, @sergiu_6fingers@arielconstantinof, @bogdan_nemtanu, @ionelalungu_humulesti și @florentamc. (via Ariel)

TFB12 a fost un eveniment organizat de Foto Union cu sprijinul Mercedes Benz, Canon România și Pensiunea Doi Căpitani. Echipamentul meu a fost oferit de F64 Studio!

 

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media