Câteva cuvinte despre modă, meserie și pasiune

C

Este puțin trecut 18:00 și tocmai ce mi-am făcut o cafea. Mai am câteva emailuri de trimis și o prezentare de terminat. Arunc o privire prin Asana și văd că aveam un task, pentru astăzi, neterminat. Să mă uit la niște clipuri video, că un mic research, personal.
 
Așa am ajuns pe Vimeo cu diferiți termeni căutați, printre care „bespoke”, „bespoke tailoring”, „bespoke passion”. Da, știu, la prima vedere par câțiva termeni care nu prea se leagă, „bespoke” și „passion”. Apoi ne amintim de vechii meșteșugari, vechii croitori, vechii pantofari. Acei oameni care nu spuneau „merg la job”, „iarăși mă duc în Pipera la corporație”. Acei oameni pentru care fiecare sacou sau pantof realizat era mândria și bucuria lor.
 
Probabil, cel mai bucuros sunt de faptul că în ultimii 6 ani am reușit să cunosc astfel de oameni și să lucrez cu ei. Oameni cu o meserie, oameni cu pasiune. Oameni care ți-ar fi vorbit ore întregi despre „operele lor”. Oameni care știau acel produs cu ochii închis, artiști pentru care nu există „fast fashion @ Inditex” sau „Yeezy @ un raper”.

Acum croitoria este percepută, din păcate, doar la nivel de o „croitorie din mall” unde mai ducem niște haine la modificat. Haine pe care ni le-am cumpărat de la magazinul de lângă. Știu, ne modernizăm, apare technologie, acum sacoul se poate face din mouse. Păcat. 

Dacă stau bine și mă gândesc, realizez că încă din liceu am reușit să cunosc un astfel de om. Mergeam extrem de des la el în casă, să îi scot nepoata în oraș. Păcat că nu am realizat, pe atunci, ce voi ajunge să lucrez. Probabil aș fi avut multe de învățat și de la el.
 
Între timp, mă bucur de următoarele filme.

 

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Ce este de făcut? E greu de spus. Cum poți atrage către o meserie grea (că nu e deloc ușor să fi croitor sau cismar) tinerii? Nu mai merge acum cu replica părinților noștri, „trebuie să ai o meserie, să reușești în viață”. Așadar prin dragostea de meșteșug nu mai merge și rămâne o singură soluție: banii. Oarecum, similar cu ce spuneam aici. […]

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media