Antreprenorul român vrea să plece cu tot profitul acasă

A

Cum Decembrie a fost o lună mai lejeră la birou, am profitat și am participat la un eveniment organizat de oamenii de la Impact Hub și EY, intitulat „Barometrul afacerilor de tip startup din România”. Din păcate, reușesc doar acum să scriu despre acest lucru.

Pentru început, vă las aici link-ul pentru descărcarea studiului. Dacă ești un antreprenor la cârma unui start-up la început de drum (1-3 ani de experiență), te poate ajuta să vezi unde te situezi ca mentalitate sau viziune/strategie în piață.

Ce mi-a atras atenția în studiu?

Grafic Start-up 1
Grafic Start-up 1

Bun, 85% dintre cei chestionați au raportat pentru start-up-ul lor un venit total de sub 50.000 EUR, asta însemnând o medie a veniturilor de 4000 EUR pe lună (+/- câteva sute), un venit normal ținând cont ca dintre cei 406 antreprenori ce au răspuns la chestionar, 65% au business-ul de maxim doi ani.

Eu m-am mirat, în schimb, când am văzut răspunsul privind veniturile personale ale antreprenorilor: 25% câștigă între 1000 și 2000 EUR, iar 16% câștigă peste 2000 EUR. Așadar 85% au firme care generează cam 4000 EUR pe lună venituri, dar 51% pleacă acasă cu sume mai mari de 1000 EUR, unii chiar și cu 2000+ EUR.

Eu nu înțeleg cum vrei să crești un start-up, un brand, pe termen lung dacă pleci acasă cu 25%-50% din încasări?! Practic, iei cam tot profitul acasă. Investițiile unde sunt? În același timp, 67% dintre ei consideră foarte dificil sau dificil să asigure fondurile pentru creșterea numărului de angajați. Ironic, nu?

Îmi este greu să văd un business unde profitul se consideră salariu pentru antreprenor ca fiind unul pe termen lung și cu viziune de dezvoltare. 

Grafic Start-up 2
Grafic Start-up 2

Continuăm cu zona în care se vor aloca cele mai multe resurse pentru anul 2018 și constat că pe primul loc este „Promovarea”, iar „Definirea produsului/serviciului” și „Optimizarea modelului de business” sunt de abia pe locurile 3 și 4. Ok, promovarea este clar importantă, mai ales pentru business-uri bazate pe vânzări/e-commerce unde bătălia este acerbă. În schimb, consider sănătos pe termen lung (3-5+ ani) să lucrezi la fel de mult și la calitatea produsului/serviciului tău. Degeaba te promovezi ani de zile dacă nu schimbi sau nu îmbunătățești ceea ce oferi.

comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • De acord, Alexandru, cu ceea ce zici. Totusi, un venit de pana in 1500 eur lunar mi se pare relativ normal pentru un antreprenor. Practic, tre sa mananci si sa platesti facturile, poate chiar si o rata la banca, nu? Altfel, mai bine te angajezi si macar nu iti mai bati capul cu antreprenoriatul (adica, la iesirea de la lucru macar esti limpede la minte, nu ca antreprenorii, sa visezi si noaptea variante de dezvoltare…). Cam asta e costul de oportunitate al antreprenoriatului. Peste 1500, sigur, e logic si normal sa reinvestesti, daca vrei sa te dezvolti.

  • 1500 EUR lunar la ce venituri ale companiei? Eu am facut legatura cu faptul ca 80%+ din business-uri de abia produc 4000 EUR pe luna.
   Ok, daca ne gandim ca nu peste tot exista marje de 100% si incepi sa scazi costuri, chirii, costurile variabile cu operatiunile pe care le desfasori si iti mai adaugi si tie un salariu de 1500 EUR, ce mai investesti?

   Apoi te plangi ca nu poti angaja noi oameni, pentru ca vrei sa dai minimul pe economie (ca nu renunti la cei 1500 eur ai tai) si nu iti vine nimeni?

   • Eu altceva am subliniat: daca nu imi pot da nici macar salariu de 1500 de eur pe firma mea, mai bine ma las de antreprenoriat si ma angajez la o alta firma. 1500 eur salariu lunar la venituri de 4000 eur lunar mi se pare rezonabil. Gandeste-te ca in mod normal, antreprenorul are doar doua surse posibile de venit: salariul si dividendele. Insa, cele din urma vin doar o data pe an…
    In plus, salariul il poti investi oricand inapoi in firma, prin creditarea societatii. Asta, la inceput. Iar daca veniturile firmei nu sunt in crestere, mai bine mergi sa te culci:)

    • Da, acum depinde ce moment al firmei vorbim. Poate spun ca in primul an e mai important business-ul si fac un efort si iau 1000 si nu 1500, ca poate mai cumpar chestii pentru firma (direct din firma si nu creditare), poate mai angajez un om cu aia 500 EUR si reusesc sa cresc veniturile. Asa ca la anul sa imi dau 1500 si poate si o masina in leasing operational.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media