Ce mai înseamnă „gentleman” în 2016?!

C

Observ, în ultimul timp (mai ales pe Facebook) o dorință, în rândul „prietenilor” sau a cunoscuților, de a se identifica cu termenul „gentleman”, pentru că dă bine, pentru că atrage like-uri, femei sau mai știu eu ce. Îmi place într-o oarecare măsură această dorință de a ne ridica de la condiția medie de bărbat și de a fi ceva mai mult, de a impune respect și de a avea o atitudine a noastră.

Nu înțeleg, în schimb, de ce există percepția că dacă cineva se pozează la patru ace zilnic, cu ceasuri de firmă (mai scumpe decât mașina la volanul căreia este în poză), la un whisky și trabuc, automat este gentleman sau domn?! Asta înseamnă în 2016 cuvântul „domn”: haine, ceasuri, mașini și alcool?!

Parcă toată lumea trăiește cu senzația că dacă asaltează online-ul cu poze în costume, dimineața la cafea, într-un local elitist și seara la whisky cu trabuc, lumea o să creadă că duce viață de gentleman/domn sau de magnat? Discutând afaceri de milioane și punând țara la cale?! Și noaptea tot într-un apartament de 2 camere se vor culca. Consider extrem de greșită această percepție a noastră, încercând să vindem iluzia că ducem viața perfectă!

Am prins o discuție, la un moment dat, printre care, indirect, se transmitea ideea că a fi domn/gentleman nu mai înseamnă lucruri mici, precum a deschide o ușă pentru o domnișoară ori a cumpăra un buchet de flori pentru ea, ci mai degrabă ceva „mai mult”. Din păcate continuarea ideii nu a venit. Eram tare curios să aflu ce anume mai este necesar.

Da, și mie îmi plac hainele și mi-am permis să am o garderobă axată pe costume și cămăși, în mare parte datorită job-ului, care m-a purtat în ultimii 5 ani prin nișa de modă masculină, respectiv realizarea de costume și cămăși pe comandă. Dar nu consider că asta mă transformă implicit într-un domn sau gentleman. Nici dacă zilnic mi-aș poza ținutele, în fața scării, pe stradă, cam oriunde as merge în oraș, în timp ce fumez un trabuc.

Fuck it! Când stau prin birou 10 ore, îmi vine să smulg cravata și cămașa de pe mine. Pun și eu astfel de poze, ocazional, până la urmă e muncă mea și îmi place să pot arăta asta. La mine pe Facebook, lângă o poză la costum și cravată, sigur apare și o poză în tricou, la o simplă ieșire cu prietenii. Mai și greșesc, când stau tolănit într-un vlog al lui Mariciu și sunt taxat, pe bună dreptate. Îmi asum greșeala și merg mai departe! Cum zicea și Bunescu într-un articol, nu îmi este rușine când merg la costum cu metrou la birou. Fără mașină la scară, cu un șofer care să mă aștepte cu ziarul și cafeaua, cum alții dau impresia că trăiesc, în Bucureștiul asta.

A fi gentleman cuprinde o arie mult mai vastă de calități pe lângă stilul vestimentar. Iar acesta, la rândul său, poate fi analizat diferit: poți să ai stil vestimentar și dacă nu porți sacou (indiferent că e retail sau realizat pe comandă) și ești într-o ținută din blugi și tricou. Nu cred că un gentleman este doar o persoană îmbrăcată la costum. A fi domn, cel puțin în viziunea mea, înseamnă un cocktail reușit între educație, cultură și imagine (aici intră stilul vestimentar împreună cu imaginea din societate/online). Sunt situații și momente in viata când e mai „elegant” sa alegi discreția. „Less is more!” se aplica de multe ori în societate și apar semne de întrebare când o persoana nu poate atrage atenția și respectul decât prin haine. Să bei cognac seara, cu trabuc sau să mergi la concertul de Crăciun de la Viena, nu te clasifică drept „gentleman” mai rapid decât o fac gesturi mici precum: a deschide ușa la mașină prietenei, a nu întrerupe o persoană când vorbește, a avea o etică corectă la o cină și aici putem introduce o listă enormă de mici lucruri.

Mai găsesc articole pe net despre cum să fii „gentleman”, cu regulile clasice pe care le știe toată lumea și nici măcar acolo nu regăsesc ideea de „Opulence, i has it!„. Sinceritatea, în schimb, poate să fie pe aceea listă de reguli.

Nu vă recomand acele articole fumate, ci vi-l las pe acesta, despre gentleman-ul modern.

O zi plăcută îți doresc.

(Sursa cover / Sursa Poza)

comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Daca am ajuns sa explicam ca a fi gentleman nu se rezuma la a te imbraca elegant si mai construim un articol pe tema asta..

  • cred ca nu intelegi ce inseamna ‘gentleman’. absolut tot ce ai mentionat in articol nu are vreo legatura cu notiunea de ‘gentleman’…

    • Încerc să cred că înțeleg ce nu înseamnă „gentleman”, despre asta am vrut să scriu. Cât despre ce înseamnă cu adevărat termenul sau noțiunea de „gentleman”, fiecare are propria viziune. Mi-ar plăcea să o aflu pe a ta.

  • Cred ca ar trebui in primul rand sa faci o selectie mai dura a cunoscutilor si prietenilor de pe facebook. Sincer. Cat despre ce inseamna sa fii gentleman, cred ca inseamna sa ai cultura si educatie si sa le folosesti pentru a imbunatati orice e in jurul tau si nu doar pentru a da peste nas celor mai putin cititi sau educati. Hainele sunt oarecum o consecinta a educatiei. De aia un manelist va asorta adidasi nike rosii, curea rosie si parul oxigenat. Zic si eu.

    • Și sunt de acord cu tine! De asta am vrut să transmit că ai nevoie și de cultură și de educație (chiar și cea vestimentară) și în primul rând de bun simț, în toate formele lui.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media