Nu doar tinerii români nu vor să muncească

N

Am tot citit peste weekend câteva articole bune despre lenea tinerilor din ziua de astăzi, pentru că e noul subiect important al internetului, până săptămâna viitoare. Mi-a plăcut ce au scris Hoinaru, Subiectiv, Moței și Eftimie. Bine, mai sunt și ceva specimene vai de capul lor care se cred vedete pentru că le-a recunoscut unul pe stradă și vor deja 1000 € salariu în agenție. Nu vor să muncească.

Se tot pune accentul pe tinerii care preferă să frece menta sau se lamentează la salariile mici oferite, de parcă toți ne-am angajat pe 4000 lei net pe lună de la primul job. Nu înteleg dacă noi am fost generația greșită sau ei. Dacă stau bine să mă gandesc, primul meu job a fost înainte de clasa a 12a și faceam sandwhichuri la un OMV pentru 350 lei pe lună (job pe timpul verii).

Văd că se compară prețurile chiriilor și ale vieții în București și tuturor le dă cu minus. Atunci cum unii reușesc? Am prieteni, veniți din provincie, la facultate în București și au reușit să se întrețină singuri, să se mute din cămin în chirie sau în rată și toate cele. Cu joburi normale, începute la fel, pe salariul minim pe economie.

Bun, dar să revenim la subiectul din titlu.

Acum o lună, la iTUX ne-am lovit de o imensă problemă logistică când am rămas fără atelierul de croitorie pentru o întreagă săptămână. Fără avertisment, fără nimic, cu o groaza de clienți care trebuiau livrați. Bun, aveam câteva soluții de back-up la care am început sa apelam. Vorbesc aici de mici ateliere de retușuri. Le vedeți peste tot prin oraș.

Ne-am făcut temele, am împărțit clienții pe fiecare locație, i-am prioritizat și am început să mergem prin oraș să lăsăm ținutele la retușat. La nicio locație nu lăsam mai mult de 2 ținute care să fie făcute în două zile. Modificările pe care noi le facem la ținute sunt cele mai simple: mai strâmtăm un sacou, mai scurtăm/strâmtăm un pantalon.

Știți ce răspuns am primit la 5 sau 6 ateliere de retuș?

  • „Ah, dar e prea complicat!”
  • „Cum? În 2 zile?”
  • „Prea multe de făcut, nu avem acum timp!”
  • „Știți, noi nu ne complicăm cu termene așa mici!”
  • „Nu ne interesează!”

În condițiile în care unii nici nu se uitau peste ce era de făcut, în condițiile în care le spuneam că plătesc preț de listă plus taxă de urgență, în avans. Îmi asumam aceste cheltuieli. Mă ofeream să platesc peste, doar ca să pot rezolva criza.

Nimeni nu a vrut! Preferă să facă 15 lei dintr-un scurtat de pantaloni de la un alt client care intră din stradă decat 150-200 lei dintr-un foc la mine, dar ceea ce ar fi însemnat ca o zi să muncească ceva mai intens. E mai simplu să stai la ciupeală, să te vaiți că e în România este greu, că nu se fac bani și că alții fură. Dar când vine omul dispus să te plătească pentru serviciile tale, te dai lovit.

Preferă să stea la cafea pe scaun, în fața atelierului, la țigară și să mai ciupească un client, doi pe care să îi facă într-o săptămână. Problema e și mai interesantă când realizăm că vorbim aici de „owner”, „patron” și așa mai departe, nu de angajați. Angajații erau în spate, stăteau pe acolo, încercam să discut cu proprietarul, gândindu-mă că el este cel mai motivat să încaseze mai mulți bani.

M-am înșelat. Nu vor să facă mai mulți bani.

Am rezolvat toate ținutele într-un singur loc, condus de tineri, care au muncit impecabil și care au livrat totul așa cum au promis. Tineri. De vârsta mea. Probabil sunt prea ocupați să muncească în loc să se plângă pe internet că e greu să muncești.

comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media