Firmele de food delivery angajează oameni în vârstă și asta mi se pare mișto

F

Este plin orașul acum de firme precum Glovo, UberEats, Foodpanda, Takeaway și lista continuă. Îi văd prin mall-uri, prin trafic sau la ușa mea atunci când comand cina prin ei. E o piață în creștere, tot apar firme noi. Cumva este bine și pentru noi: după ce Foodpanda îți livrează prânzul în „doar” 3h, ai și alte variante acum.

În trecut era un domeniu preferat de tineri și de persoanele care își doreau poate doar un job secundar, dar din ce vedeam în jurul meu sau când foloseam serviciile lor, media de vârstă a livratorilor era până în 30 de ani. Nicidecum o persoană din segmentul 50+ ani.

Prima dată am văzut acest lucru la Southburger (Bv. Unirii).  Eu îmi așteptam burgerul și am observat cum a venit un domn în vârstă pentru un interviu pentru postul de livrator. Era genul de persoană care a avut o meserie bine înrădăcinată toată viața iar acum piața muncii s-a schimbat și a rămas pe dinafară. Nu este nimic de râs sau amuzant aici: să te trezești după 30 ani că nu ai loc de muncă și piața muncii este plină de joburi ale căror nume nici nu le înțelegi. Mai ai câțiva ani până la pensie, nu vrei să faci manevre să ieși mai devreme; în schimb îți dorești o șansă să muncești. Generația noastră se crede infailibilă. Credem că noi o să putem ține pasul.  O să ne vină și nouă rândul atunci când A.I.-ul o să facă mai bine munca noastră.

Zilele trecute am văzut în trafic pe la Universitate un domn similar de vârstă pe un scooter electric și brand-uit Takeaway sau ceva. În primul rând m-a uimit pentru că niciodată nu m-am aștept să văd pe cineva de vârsta tatălui meu pe un scooter electric (ăla mic și cu scaun) prin traficul de prânz la Universitate. Apoi am fost surprins plăcut că i s-a oferit posibilitatea să facă asta și nu a fost „refuzat policitos” pe motiv de vârstă.

De asta îmi plac aceste firme: oferă un job și un venit unor persoane cărora le-ar fi dificil (dacă nu imposibil) să se reangajeze. Nu știu cum plătesc, ce condiții sunt, nu m-aș arunca acum să spun că sunt locurile de muncă perfecte, dar le oferă o șansă.

Nu știu câte alte firme ar angaja pe cineva trecut de 50 sau 55 ani, aproape de perioada de pensioare. Sunt persoane „nedorite”. Piața muncii este „perversă” și incorectă. Se doresc tineri ca să fie munciți până la epuizare, experiență în domeniul X la 20 ani, iar lista exemplelor este lungă și incomoda; se doresc oamenii care să fie rotiți repede.

Într-un astfel de ciclu o persoană dintr-un segment înaintat de vârstă o să aibă mereu probleme să se angajeze, mai ales venind din industrii sau cu poziții de mult apuse.

Felicitări celor care oferă astfel de șanse.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media