Lipsa infrastructurii ne schimbă modul de a gândi un concediu

L

Am vrut să profit de câteva zile de relaxare înainte de finalul de sezon la iTUX și am dat o fugă până în Italia, bifând Bologna și Florența. Am intrat repede și am luat un bilet de avion care Bologna și de acolo am zis să încercăm o călătorie cu trenul direct către Florența, ținând cont că sunt doar 105KM. Eram curios cum o să fie.

Experiența cu trenul a fost peste așteptări. Din păcate, sunt obișnuit cu jegul falimentar de SNCFR, cu vagoane care stau să se rupă în două și cu viteze care ne obligă să renunțăm la titlul de Intercity și sunt surprins de servicii oferite la un nivel normal/decent.

Am avut două călătorii cu ei, o dată dus, o dată întors și am fost încântat de ceea ce am găsit: curățenie, scaune piele (la Prima), extrem de mult loc la picioare, WiFi, prize, liniște și VITEZĂ. Durata călătoriei a fost de 1h la prima cursă și de 30min la a doua. Al doilea tren a mers între 240 și 300kmph. Da, biletele sunt și ieftine, mai ales luate din timp. A fost comodă și plăcută călătoria, cu laptopul pe masă și cu căștile în urechi, uitându-ne la film. În fine, civilizație și tehnologie. Nu are rost să detaliem aici.

Stăteam și mă gândeam cum faptul că noi nu avem nici autostradă și nici trenuri decente, ne-a făcut să căutăm mereu alte soluții, nu întotdeauna convenabile la preț pentru toată lumea. Asta răpește complet din plăcerea călătoriei. Ne gândim mereu doar să ajungem cât mai repede la destinație, pentru că este de tot rahatul drumul (locații, căruțe, gropi, bețivi și așa mai departe). E un chin să mergi dintr-o parte în alta a țării.

Când trebuie să merg la Iași (extrem de des acum), nici nu mă mai gândesc la mașină (5-6h) sau la  tren (7-8h+, eventual și cu o schimbare la mijloc de vreo 2 ore la Pașcani), ci intru direct și cumpăr un bilet de avion (40min). Este chiar mai ieftin decât cu mașina (uneori).

Până la Iași sunt vreo 390-400km, cu un tren de mare viteză poți face drumul asta într-o oră și un pic. Mi-ar plăcea să mă duc în Gara de Nord vineri după birou și cina s-o iau în Iași, la alte prețuri decât cele pentru un bilet de avion. Tot e mai comod decât varianta mașină, unde să spunem că pe o autostradă tot ai face vreo 3 ore.

Dar e deja mindset-ul nostru după atâția ani, avionul e cel mai rapid și comod iar orice călătorie este un stres. Automat, orice călătorie planificăm (pe afară) încercăm să o facem strict cu avionul, direct în punctul final. Nu realizăm că avem și multe alte variante, în străinătate, de deplasare.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media