Moda prostului gust

M

Nu mai e nicio mirare când zic că mulți dintre noi nu avem măcar o urmă de educație vestimentară, că sigur vă așteptați de la mine să zic așa ceva. De câțiva ani tot o țin sus și tare cu a mea, că ține de bun simț să te îmbraci corespunzător, că nu e greu și nici scump să te îmbraci bine și așa mai departe.

Am realizat, după tot acest timp și vorbe în sisif, că nu e vorba despre cum românii nu știu să se îmbrace. Ei știu să se îmbrace conform culturii și nivelului de educație pe care noi, ca țară, îl avem. Practic, este moda prostului gust. Asta e România. O țară a prostului gust, oricât de mult am vrea să o negăm, doar ne mințim singuri. O regăsim în toate aspectele vieții de zi de zi, de la cum vorbim (prescurtând totul și făcând economie de litere și logică), la cum mergem pe trotuar/la volan și până la cum ne comportăm pe internet.  Da, comportamentul pe internet mi se pare o chestiune care ține de bun simț și educație. Plus, regăsim această deviație a bunului gust și în ce consumă românii ca fiind cultură/educație. Pur și simplu, în tot ce citesc pe internet sau ce distribuie mai departe.

Uitați-vă la „milionarii noștri”, la vedetele noastre și la ce consideră ei ca fiind „de bun gust” sau „cu stil” și în ce știri apar despre ei. Aia e România noastră. EI sunt modele/idoli pentru o mare masă a populației. Uitați-vă la ce consideră edilii români decorațiuni sau eveniment decent sau de bun simț. Vă amintiţi decorațiunile de Paște ale lui Firea? Și mulți le-au admirat. Avem sate întregi cu palate cu termopane albe, ale căror proprietari nu sunt de vreo etnie, ci români de ai noștri. E suficientă o fugă în orice oraș din țară la câte o „galerie comercială” sau cvasimagazin universal să vedeți ce se caută. Că doar nu ar aduce marfa care nu se cere, nu sunt atât de fraieri. Știu clar băieții că trebuie să aducă chestii proaste și urâte, eventual (nu neapărat) și ieftine.

Iar eu mă enervez când îl văd pe unul cu gulerul ridicat la tricoul polo? Ori pe câte unul cu pantalonii cu 10cm lipsă și adidași iarna?

Asta promovăm, asta primim în schimb. Nu putem spune despre cel de mai sus, care poartă gulerul ridicat la un tricou polo, accesorizat cu un lanț și o pereche de pantaloni de trening, că acesta este singurul lui defect, el fiind o persoană care ascultă în BMW-ul înmatriculat în Bulgaria muzică de Bach sau Vivaldi. Asta știe el ca fiind „de bun gust” sau „mișto”. Pentru că fix asta vede în viața lui, zi de zi. În anturajul lui, în familie, în newsfeed-ul lui. Asta vede în România lui. Pentru că este România lor, nu mai este de mult România noastră.

Și ne place să promovăm moda prostului gust. De dimineață până seară, pe internet sau la televizor, pe stradă, oriunde. Slavă Domnului, avem o emisiune intitulată „Bravo, n-ai stil!” (aparent se fac articole despre cum e la preselecții, atât de important e) care promovează fix opusul. Nu mă credeți că e plin de prost gust peste tot? Doar citiți comentariile de la diferite știri distribuite pe Facebook. Intrați pe grupurile românilor din străinătate. Oho, s-ar putea să vă doară capul după, să aveți aproape Ibuprofenul. O să vedeți acolo cultură, logică și inteligență. Și toate aceste „plusuri” se regăsesc în toate caracteristicile unui individ.

Iar partea nasoală e că își formează familii numeroase, cu câte 3-4 copii pe care îi învață fix aceleași lucruri. Fix aceleași deviații de bun gust și stil. Iar noi rămânem în minoritate.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media