Românii și grupurile de antreprenoriat de pe Facebook

R

Anul trecut, când am lansat a doua campanie video pentru iTUX, am încercat o strategie de guerillă prin intermediul grupurilor de mirese de pe Facebook. Așadar, a trebuit să mă înregistrez și să fiu membru pe vreo 20-30 grupuri, de la cele mai mari, la câteva mai micuțe. Deh, „dezavantajele” jobului.

Ce am găsit acolo a fost noaptea minții, de la postări anonime în care femei abuzate sau înșelate cereau sfaturile unor străine de pe un grup sau la postări despre cum nașa se dă la soțul ei și așa mai departe. Vă spun, noaptea minții, nu vă puteți imagina ce e acolo. Când vă plictisiți cu adevărat, puteți încerca câteva minute de scroll pe acolo.

Anul acesta am spus că mă reorientez și mă îndrept către grupurile de antreprenoriat, pentru networking și schimb de idei. Pratic, mi-am dorit o schimbare de „bulă”, am început să șterg ce ținea de „fashion-ul românesc” și să mă duc către zona de business, ușor, ușor.

Problema este că până și pe aceste grupuri, găsesc postari care mă pun pe gânduri.

„Am 1000 EUR, ce firma să fac?”

„Cum să îmi numesc SRL-ul?”

„Cum să fac o firmă fără bani?”

„Cum fac să am cashflow pozitiv?”

„Cum fac succes?”

Nu mă înțelegeți greșit, mi se pare ok să pui întrebări și să te consulți cu oameni din domeniul tău înainte de a lua o decizie. Și eu am grupul meu pe Messenger de „board advisors” și mai discutăm ce și cum pe acolo, dar sunt oameni pe care îi cunosc, în care am încredere și care (în primul rând) mă cunosc pe mine și îmi cunosc în detaliu business-ul.

Dar să ajungi să iei decizii precum deschiderea unei firme, contractarea unui credit bancar, concedierea unui om în urma unor discuții cu niște străini random mi se pare fundamental greșit. Oamenii aceia nu îți cunosc deloc business-ul tău, împrejurările, situația concretă, dar totuși tu le ceri păreri?!

Să fim sinceri, cum să deschizi un business după cum te sfătuiește lumea pe Facebook?! Deschizi o firmă în funcție de ceea ce știi să faci, ce pasiuni ai, ce cunoștințe ai și așa mai departe. E ca și cum m-ar sfătui pe mine cineva să deschid o firmă de aranjamente florale sau de arhitectură. „Haide șefule, se fac bani buni! Bagă acolo niște bani, vorbește cu niște prieteni și le faci și tu proiectul de casă!”.

Pe mine toate aceste lucruri mă pun serios pe gânduri cu privire la șansele noastre de a progresa, atât timp cât noi ne bazăm deciziile pe sfaturile primite pe Facebook. Bine, atât timp cât noi preferăm sfatul unor mămici decât ale unui doctor, ce mă mai mira că lumea deschide firme după comentariile de pe Facebook?

comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Ar fi misto sa fie si angaajatul respectiv pe grup cand antreprenorul intreaba ce sa faca cu viitorul lui… poate mi se pare mie ciudat, dar daca ajungi sa pui intrebari unor straini, care iti pot modela decisiv afacerea, ar trebui sa ramai la statutul de angajat.

   • Probabil sa fiu in situatia aia i-as recomanda, minim, o dublare de salariu, plus achitarea unei rate la banca. Sa vezi ce e si pe grupurile celor care vand cursuti de imbogatire rapida. Am vazut oameni, care abia legau doua cuvinte in romana, dar ei voiau sa se apuce de vandut produse pe amazon si sa faca mii de euro lunar stand cu laptopul intr-un restaurant si savurand un vin bun. Cam asta e antreprenorul in viziunea romanului. Daca aude de 12-14-16 ore de munca pe zi, scuipa in san.

    • Oho, inca mai exista astfel de grupuri? Mi se pare ca trebuie sa ai o doza imensa de naivitate pentru a putea crede in „imbogatirea rapida” sau in cursuri de facut bani pe Amazon si asa mai departe. Chiar a postat si Vali ceva despre asta astazi, aici. Normal, de ce ai vrea sa muncesti? Munca este pentru prosti.

  • E suficient să dai un search pe Facebook „start up” sau „antreprenori” și îți garantez că primele zece respectă ce am povestit eu în articol.

 • Ce mi se par mai amuzante sunt intrebarile acelea referitoare la sanatate: „mi-a spus doctorul sa iau X medicament pentru ca am X problema..voi ce parere aveti? Nu as vrea sa iau medicamentul acela pentru ca nu este bio.”. Te ia capul cand vezi unele raspunsuri..Dar asa s-a invatat lumea la noi.

 • Si eu sunt inscris intr-un grup de business si mereu m-a revoltat faptul ca gaseam asemenea intreabari copilaresti. Sunt de acord ca poti avea nevoie de ajutor, ca esti la inceput dar dovedeste ca te straduiesti, ca ai incercat ceva, ca ai un plan. Nu veni cu intrebarea: „in ce sa investest 1000 euro?” pentru ca este clar ca nu stii ce vrei si nici nu meriti ajutor.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media