M-am săturat de „political correctness”

M

Peste ani de zile probabil toată această perioada noastră de acum o să fie definită precum perioada corectitudinii politice. De ani de zile tot auzim acest termen zilnic, acasă, la birou, la TV, pe Facebook sau pe bloguri. Dacă vrei să spui o părere sau să critici ceva trebuie să ai grijă cum o spui pentru că o să vină mereu cineva să te acuze că nu ești corect ori să te facă hater. Exagerez. Nici măcar nu e vorba de „cum să o spui” ci mai degrabă „dacă să o spun”. Unde vom ajunge așa? Nicăieri bine.

Am ajuns într-un punct în care nu prea îți mai poți spune o opinie (pozitivă/negativă) pentru că imediat ești etichetat. Nu mai poți atrage nimănui atenția că face ceva nepoliticos sau greșit în societate, pentru că nu e „frumos”. Nu poți să îi spui individului care vorbește la telefon în timpul filmului la cinema că este prost crescut sau doar că e prost pentru că nu e corect. Pur și simplu ne-am restricționat singuri libertatea de opinie și am făcut-o bucuroși.

„Lasă-l, poate se simte el și nu mai vorbește!” sau „Lasă-l, doar nu o să îl schimbi tu acum pe el!” sunt doar două replici pe care le-am tot auzit în ultimii ani, de la persoane apropiate. Mereu am oferit același răspuns: dacă toți vom gândi așa și nimeni nu o să zică nimic o să ne ducem dracului ca societate. Dacă toți vom privi în pământ și vom trece pe lângă și ne vom vedea de treaba noastră o să rămânem blocați într-o societate unde vor avea voce fix cei care nu trebuie. Cum spunea și Teo în specialul cu Aprostcalipsa: prostii nu sunt mai mulți acum ci doar mai vocali și cu mai multă încredere în ei.

Ce s-a întâmplă cu restul oamenilor? Au încetat să le spună că sunt proști pentru că nu e „politically correct”. Superb.

Asta se întâmplă de când ești copil când ți se spune să nu cumva să îi spui lui Ion că e gras, pentru că nu e frumos și ești bully. Și apoi ușor, ușor te obișnuiești să nu îi spui lui Ion nici că e de rahat să arunce țigara pe jos sau să parcheze pe două locuri de parcare sau să urle prin mall ca un animal. Probabil douăzeci de ani mai târziu tot nu o să îi zică cineva să nu își bată soția sau să conducă ca un bizon. Iar în 2017 Ion a votat și pentru CpF și laudă jandarmii. „Nu e treaba mea, mai bine nu mă bag eu!’. Așa a ajuns Ion să creadă că e bine cum face el. Pentru că nimeni nu i-a zis nimic toată viața.

Noi ne facem probleme dacă o să fim la un moment dat „cuceriți” de roboți și de inteligența artificială. Probabil că asta o să se întâmple pentru că undeva în niște birouri o să se decidă să nu îi spună „AI-ului” care controlează rachetele nucleare că are un bug în sistem că nu e political correct și o să aștepte să vadă dacă nu cumva se va „simți” el.

După vom face boom.

comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Interesanta dubla masura in judecata ta.

    Dar Cpf are dreptul sa urasca corectitudinea politica? Are dreptul sa spuna ce crede? Are dreptul sa spuna ca accepta ceva dar nu va considera niciodata normal?

    Ai principii bune dar imediat faci un sistem ca si cum tu ai un drept pe care celalat nu il mai are.

    Alexandru studiaza putin problema dar fa-o foarte sincer. Daca intre mine si tine nu este o a treia persoana care are autoritatea sa spuna ce este normal si bine, ajungem la lucruri multe mai grave de atat.

  • Ce zici tu nu are legatura cu corectitudinea politica. Sa-i faci observatie unui nesimtit este tocmai sa il determini sa fie corect politic, sa se poarte neofensator fata de ceilalti.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media