M-am săturat de „political correctness”

M

Peste ani de zile probabil toată această perioada noastră de acum o să fie definită precum perioada corectitudinii politice. De ani de zile tot auzim acest termen zilnic, acasă, la birou, la TV, pe Facebook sau pe bloguri. Dacă vrei să spui o părere sau să critici ceva trebuie să ai grijă cum o spui pentru că o să vină mereu cineva să te acuze că nu ești corect ori să te facă hater. Exagerez. Nici măcar nu e vorba de „cum să o spui” ci mai degrabă „dacă să o spun”. Unde vom ajunge așa? Nicăieri bine.

Am ajuns într-un punct în care nu prea îți mai poți spune o opinie (pozitivă/negativă) pentru că imediat ești etichetat. Nu mai poți atrage nimănui atenția că face ceva nepoliticos sau greșit în societate, pentru că nu e „frumos”. Nu poți să îi spui individului care vorbește la telefon în timpul filmului la cinema că este prost crescut sau doar că e prost pentru că nu e corect. Pur și simplu ne-am restricționat singuri libertatea de opinie și am făcut-o bucuroși.

„Lasă-l, poate se simte el și nu mai vorbește!” sau „Lasă-l, doar nu o să îl schimbi tu acum pe el!” sunt doar două replici pe care le-am tot auzit în ultimii ani, de la persoane apropiate. Mereu am oferit același răspuns: dacă toți vom gândi așa și nimeni nu o să zică nimic o să ne ducem dracului ca societate. Dacă toți vom privi în pământ și vom trece pe lângă și ne vom vedea de treaba noastră o să rămânem blocați într-o societate unde vor avea voce fix cei care nu trebuie. Cum spunea și Teo în specialul cu Aprostcalipsa: prostii nu sunt mai mulți acum ci doar mai vocali și cu mai multă încredere în ei.

Ce s-a întâmplă cu restul oamenilor? Au încetat să le spună că sunt proști pentru că nu e „politically correct”. Superb.

Asta se întâmplă de când ești copil când ți se spune să nu cumva să îi spui lui Ion că e gras, pentru că nu e frumos și ești bully. Și apoi ușor, ușor te obișnuiești să nu îi spui lui Ion nici că e de rahat să arunce țigara pe jos sau să parcheze pe două locuri de parcare sau să urle prin mall ca un animal. Probabil douăzeci de ani mai târziu tot nu o să îi zică cineva să nu își bată soția sau să conducă ca un bizon. Iar în 2017 Ion a votat și pentru CpF și laudă jandarmii. „Nu e treaba mea, mai bine nu mă bag eu!’. Așa a ajuns Ion să creadă că e bine cum face el. Pentru că nimeni nu i-a zis nimic toată viața.

Noi ne facem probleme dacă o să fim la un moment dat „cuceriți” de roboți și de inteligența artificială. Probabil că asta o să se întâmple pentru că undeva în niște birouri o să se decidă să nu îi spună „AI-ului” care controlează rachetele nucleare că are un bug în sistem că nu e political correct și o să aștepte să vadă dacă nu cumva se va „simți” el.

După vom face boom.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Social Media