Start Up Nation și lipsa mea de încredere

S

Când am auzit prima dată de proiectul Start Up Nation, prima reacție a fost de bucurie și entuziasm. Eram surprins de proiect și m-am gândit imediat cum „în sfârșit” există și un demers pentru antreprenorii din România, la un nivel semnificativ mai mare decât multe alte proiecte despre care citisem.

După care am început să mă documentez și să întreb prin stânga și prin dreapta despre condiții și clauze. Na, le considerăm decente la momentul respectiv. Să ții firma trei ani, să îți ții angajații vreo doi ani și așa mai departe. Nu părea nimic ilogic sau complicat de realizat pe termen lung, erau viabile cerințele. Deja îmi imaginam cum putem deschide una sau două locații noi sau poate un atelier in-house de croitorie și nu numai.

Mi-ar fi plăcut mult, în primul pentru că ar fi însemnat scurtarea cu aproape doi ani durata de implementare a planurilor de dezvoltare pe care le avem pentru iTUX, dată fiind această sursă de finanțare gratuită venită din partea statului. Și doi ani inseamnă enorm. Pur și simplu, planurile noastre pentru 2020 era posibile încă din 2018, adică de acum.

Însă, luând în calcul tot ce se întâmpla prin țară în acea perioadă și toată acea instabilitate politică și fiscală, am început să îmi pierd din entuziasm și oarecum din  încrederea/speranța că poate apărea în România un proiect mișto și viabil care chiar să ajute antreprenorii. Am ajuns să nu mai cred că Start Up Nation poate funcționa și poate fi dus la bun sfârșit de către statul român. Poate a fost doar un feeling, dar ceva m-a făcut să am convingerea că nu vor ajunge să pompeze toți acei bani în piață, bani pe care urmau să îi pompeze fără nicio garanție și nicio asumare financiară din partea „antreprenorului”.

Atât timp cât nu se cere viitorului antreprenor să vină cu vreun procent din finanțare ci efectiv i se oferă șansa să construiască un business (cu potențial sau nu, viabil sau nu, fără analize serioase asupra riscului pe care acest business îl poate pot ridica) cu niște bani care nu îl costă nimic, șansele ca aceste proiecte înscrise să nu se ridice la nivelul planurilor/strategiilor „desenate și imaginate” în cererea de aplicare sunt mari. De ce? În primul rand, prin finanțarea integrală statul elimină orice stres/risc și scade semnificativ angajamentul antreprenorului față de „propriul” business: „Aia e, nu merge, am pierdut banii statului, nu pe ai mei!”.

Și dacă (când) se va întâmpla acest lucru și va realiza cum sume mari de bani au fost risipite pe business-uri ireale sau „vândute pe olx„, atunci guvernul o să taie de la următoarele proiecte similare. Iar un Start Up Nation remodelat, cu obligație de co-finanțare din partea aplicantului, cu analize serioase asupra potențialului unui business plan înscris nu este neapărat o idee rea. Dar acum le vom oferi motive să zică „noi am vrut să dăm, dar lumea nu a fost în stare să facă ceva cu banii ăia!”. Ceea ce s-ar putea să fie pe jumătate adevărat.

Îmi pare rău că am ajuns să citesc știri despre cum încă nu s-a început finanțarea proiectelor deja aprobate și așa mai departe (sursa). Dar mă bucur că nu am aplicat că mai apoi să fiu dezamăgit de statul român.

Este aiurea să realizezi că orice ai vrea să faci pe parte de business sau antreprenoriat, la nivel mic/mediu, nu ai niciun fel de ajutor de la nicio instituție a statului. 

comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • In primul rand, pentru o afacere serioasa, dupa parerea mea banii sunt putini.
    Un amic de-al meu si-a depus proiectul, a inchiriat spatiul, si de la inceputul proiectului, plateste chiria pe spatiu. Pana la urma a cumparat o mica parte din echipamente si vrea sa dea drumul la proiect din banii proprii. Cel mai nasol e ca se acorda dupa principiul primul venit, primul servit.

    • Pana la 200.000 nu e buget tocmai mic, dar da, depinde foarte multe si de domeniul de activitate. Prietenul tau probabil face parte dintr-o categorie mica, care chiar isi doreste proiectul. In rest, nu vad de ce ai aplica ca sa il vinzi imediat dupa.

  • Eu sunt printre “fericiții” câștigători am semnat contractul și acum sunt la stagiul sa angajez oamenii și sa primesc banii pentru echipamente care sunt toate pregătite dar nu le-am comandat încă. Ceva imi spune “stop” o sa am de plătit 4 angajați de care eu nu am chiar nevoie. Eu am nevoie numai de 2 … nu știu ce sa fac , merita sa trec la următorul pas oare? Și sa am de plătit 2 ani salariile pentru 4 oameni? Eu deschid un agroturism unde da am nevoie de echipamente ca sa încep o afacere mai serioasa dar ma sperie acesta datorie către salarii deoarece nu știu cât de bine o sa meargă in primii doi ani care oricum sunt la început și ca orice afacere ia timp pentru publicitate și profit. Aștept părerile dumneavoastră.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media