Testul suprem pentru un nou angajat

T

Aș putea trece pe listă ca reușită pe 2018 faptul că am format o echipă cool de doi oameni pentru iTUX: Rareș & Oana. Cool și funky. Acum intervine ceva ce nu te învață nici la facultate, nici la alte joburi: cum le faci „inducția” și cum îi gestionezi? Manager sau leader sau coleg sau prieten? Cum iei tot ce știi tu și tot ce ai învățat în doi ani de crescut singur business-ul și îl transferi către ei? Pentru că nimeni nu te pregătește pentru asta ca antreprenor.

Înainte să mă gândesc dacă să îmi iau sau nu concediu în Septembrie încercam să găsesc o soluție. Cum să plec eu în concediu? Ce face business-ul fără mine? Eterna întrebare a unui antreprenor mic și tânăr. O aud des la toți prietenii mei cu business-uri. Inițial ne gândisem să oprim activitatea timp de două săptămâni și să fie o pauză generală, dar din punct de vedere financiar era o „pierdere” prea mare; mai ales într-o perioadă foarte activă. Așadar am decis să eliminăm această soluție și să căutăm în continuare. Nu e secret că toți urmărim încasările și profitul. Nu facem business de dragul de a avea ce să scrie pe blog.

Apoi mi-am zis că oricât de mult i-aș ține pe lângă mine și le-aș arăta cum se fac probele, livrările, fișele de modificări și tot ce facem noi la iTUX tot o să vină momentul să îi las pe cont propriu. Cunoscându-mă mi-am dat seama că dacă sunt fizic la birou o să vreau să îmi bag eu nasul în treaba lor (știu, big mistake, dar na, tânăr și învăț din mers cum să gestionez o echipă proprie).

Bingo! Testul suprem: plec două săptămâni în concediu și îi las pe amândoi să se ocupe de iTUX cât sunt eu plecat, de la A la Z, ca să poată învăța să vină cu soluții și să gestioneze orice situație.

Da, e un risc pe care ți-l asumi ca manager/antreprenor pentru că îți lași business-ul pe mâna altcuiva din echipă. There are unlimited ways of things going sideways. Cumva aveam încredere în ei că pot gestiona orice situație neplăcută (un costum să nu vină bine la livrare, să întârzie un client returul și automat să întârziem și noi livrarea următoarea, să intre croitoria în concediu, să rămânem fără accesorii și așa mai departe), de asta i-am ales să fie în echipă și că pot prelua orice client nou și să îi oferă experiența iTUX.

Fast forward două săptămâni: au prins una dintre cele mai aglomerate săptămâni, atât clienți noi cât și livrări din spate, multe livrări la urgență (clienți veniți joi cu evenimente sâmbătă), dar au livrat totul exemplar: toți clienți au fost mulțumiți, iar eu am putut sta liniștit în concediu. Bine, liniștit înseamnă verificat grupul de Whatsapp din oră în oră și răspuns la telefoane când voiam să confirme anumite decizii.

Mă bucur că am luat decizia de a-i lăsa singuri pentru că au căpătat încredere și autonomie mai bine și mai repede decât ar fi făcut-o cu mine lângă ei știind că pot oricând întrebă „și acum ce facem?”. Așa au trebuie să își răspundă ei doi la această întrebare și să o și pună în aplicare.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media