Ce variantă de recrutare a unui viitor angajat recomandați? – Jurnal iTUX (5)

C

Am pus totul la punct pentru iTUX, de la lansare până acum, exact cum mă așteptam, până într-un an de operațional. Dar volumul de muncă este din ce în ce mai mare și este clar faptul că am nevoie de un coleg/o colegă.  Nu intru în detalii acum, că nu este cazul, dar pot spune că e vorba de un job funky, iar noul coleg o să aiba libertate deplină în a-și stabili programul de muncă și o să treacă prin toate fazele amuzante din timpul probelor alături de clienți, așa cum am tot trecut și eu! O să bea o cafea bună la birou în fiecare zi și o să împartă un birou cu mine.

Întrebarea vine acum pentru voi, cei care ați mai trecut prin asemenea situații când ați angajat oameni pentru firmele și proiectele voastre: ce soluții există pentru a găsi un om bun și serios?

Eu sunt conștient de următoarele variante:

  • Site-urile de joburi (ejobs, bestjobs):  din experiența de la Zenonni din anii trecuți, am realizat că e complicat pentru tine, ca angajator, deoarece îți aplică sute de oamenii din către care foarte, foarte puțini îndeplinesc cerințele și pierzi foarte mult timp să sortezi CV-urile. Iar cei pe care le alegi și îi chemi la interviu nu mai vin și nici nu mai răspund la telefon. Foarte profi, știu. Dar este o variantă rezonabilă ca preț, comparativ cu cea de „headhunting”, descrisă mai jos.
  • Firme de recrutare: tind să cred că e varianta cea mai safe pentru mine, luând în calcul calitatea oamenilor pe care ți-i recomandă, dar sumele ce mi-au fost comunicate sunt mai piperate. Dar sunt curios să aflu ce se întâmplă dacă omul pe care ți-l recomandă nu trece de perioadă de probă (cele 90 zile legale) și trebuie să îl schimbi și să angajezi altul, tot prin ei? Plătești iarăși toate taxele și comisioanele?
  • Social media și recomandări -> o văd ca fiind o variantă fezabila doar pentru că mă gândesc că pot ajunge la oameni cool care altfel nu ar căuta un job sau nu ar căuta un job la iTUX.

Tot aud oameni nemultumiți de piața muncii și de calitatea oamenilor care își caută de muncă sau nu vor să muncească (de abia aștept să îmi zica cineva că preferă să stea acasă pe banii părinților decât să vină să muncească). Tocmai din aceste motive, sunt un pic temator la prima experiență de acest gen: să angajez un om pe care să îl aleg în totalitate și de care să fiu responsabil în fiecare zi (să aibă toate condițiile de muncă, să îl învăț, să îi virez salariul în ziua stabilită, să lucrăm împreună și asa mai departe).

Bine, probabil îmi este mai frică să încep să deleg eu din task-urile mele și să învăț să am încredere în cineva să le facă, decât îmi este de tot procesul de recrutare. Dar na, este un început pentru orice.

De asemenea, altă întrebare: ați angaja/angajat un prieten, cunoștință? Reușiți să faceți diferența dintre legătura personală și cea profesională?

Așadar, prieteni antreprenori sau manageri/HR-iști, cum v-ați angajat colegii?

comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alexandru Nestian

Manager & co-founder @ the fashion start-up iTux, 6 years market experience, digital savvy, blogger

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Social Media